top of page
20220125_173530_edited_edited.jpg

TERAPIA CU PRP- ACTUALITĂȚI

Ianuarie 29, 2022

Aplicații în ortopedie și medicină sportivă:

 

      1. Afecțiunile cartilajelor articulare în stadiu incipient sau moderat: artroza sau condromalacia genunchiului, artroza soldului, a gleznei sau de umăr. În aceste cazuri se poate combina/sau nu, preparatul de plasmă cu acid hialuronic.

 

      2. Afecțiuni acute sau degenerative ale tendoanelor - tendinite sau tendinoze ale umărului (coafa rotatorie), ahileană, epicondilite (tennis elbow), tendinitele genunchiului (tendon Rotulian/ cvadriceps/ tract iliotibial).

 

Ce înseamnă Terapia PRP?

 

           Terapia PRP reprezintă o metodă evoluată de tratament bioregenerator, minim invaziv,  utilizată în prezent atât în ortopedie cât și în medicina sportivă. 

 

       Abrevierea PRP provine din limba engleza și însemna "Platelet Rich Plasma", adică "plasma bogată în trombocite".

 

​       Principiul de la baza infiltrațiilor cu PRP în leziunile musculoscheletale constă în administrarea unei plasme care conține o concentrație foarte mare de factori de creștere. Practic, PRP este injectată în regiunea afectată. Concentrația crescută de factori de creștere din PRP recrutează și accelerează proliferarea celulelor reparatorii.

 

        Efectele secundare sunt reduse, deoarece se utilizează propriul sânge al pacientului, iar complicațiile sunt minime. Pacientul poate avea durere sau disconfort la locul injectării, însă acestea dispar în 24-48 de ore, asemenea infiltrațiilor cu alte substanțe.

 

 

Cum se efectuează procedura?

 

  Procedura se efectuează în cabinetul de consultații/sala de tratament ambulatorie și presupune manevre sterile de recoltare a sângelui pacientului, centrifugare și injectare loco-regională a produsului obținut. Durata aproximativă a procedurii este de 20 de minute/sedință cu indicația de efectuare a terapiei de 2-3 ori cu repetare la 7-10 zile.

 

 

In cât timp se observă îmbunătățiri sau se produce vindecarea după tratamentul PRP?

     

       Succesul terapiei constă în îmbinarea infiltrațiilor cu un program coordonat de recuperare medicală adaptată nevoilor fiecărui pacient. Astfel că după finalizarea tratamentului, pacienții sunt sfătuiți să urmeze un program de fizioterapie si kinetoterapie în centrul de recuperare medicală pentru a îmbunătăți tonusul muscular și funcția articulară. 

 

      Procesul de regenerare se inițiază în intervalul de 2-3 săptămâni și continuă până la 6-9 luni de la finalizarea tratamentului.

bottom of page