ECOGRAFIA MUSCULOSCHELETALĂ
Investigația de care ai nevoie
-
Ce reprezintă ecografia musculoscheletală în ortopedie:
Ecografia aparatului locomotor este o metoda diagnostică folosită în cabinetul medical chiar de la prima consultație. Ea poate completa diagnosticul clinic cu ajutorul imaginilor captate de ecograful dotat cu sonde special dedicate aparatului locomotor în timp real.
2. Care sunt avantajele ecografiei musculoscheletale?
Oferă posibilitatea de a explica pacientului în timp ce efectuam imagistica, pentru o mai bună întelegere a patologiei. De asemenea, are avantajul utilizării în dinamica, practic pacientul efectuează mișcări sau contracții musculare în timp ce urmărim structurile musculoscheletale pe ecran.
Ne ajută în diagnosticul afecțiunilor musculo-scheletale, a celor mai fine detalii ale structurii examinate, a inflamației și a vascularizației chiar de la momentul primei consultații de specialitate.
Aplicabilitatea ecografiei musculoscheletale include probleme post-traumatice musculare, articulare, tendinoase si ligamentare. De asemenea ne ajută în evaluarea condropatiei și diagnosticarea stadiilor incipiente de artrită.
3. Contraindicatii:
Această metodă de investigație nu iradiază, nu are contraindicatii, nu are efecte secundare, este nedureroasă și se poate repeta oricând pentru a urmări evoluția cazului sub diverse tratamente.
Vine în completarea examenului clinic prin diagnostic imagistic acolo unde alte metode imagistice sunt contraindicate spre exemplu în cazul pacienților cu implanturi metalice ortopedice sau proteze cardiace.
4. Pregătirea pacientului pentru o ecografie musculo-scheletală?
Procedura durează aproximativ 20 de minute pentru fiecare regiune examinată. Pacientul nu are nevoie de o pregătire specială.
Să purtați o îmbrăcaminte și o încălțăminte lejeră usor de dat jos.
Piesele vestimentare și accesoriile trebuiesc îndepărtate din zona ce necesită a fi examinată întrucât ecografia se efectuează direct pe piele.
5. Interpretarea rezultatelor ecografice
Rezultatele examinării ecografice se primesc pe loc.
Acestea se explică și se stabilește un plan terapeutic individualizat de urmat sau dacă mai sunt necesare investigații suplimentare.
6. Terapii efectuate cu ajutorul ecografiei
Cu ajutorul ecografiei și a echipamentelor medicale de ultimă generație se pot efectua diverse manevre de tratament cu o precizie de 100%, practic vizualizăm acul în timp real și puncționarea, biopsierea sau infiltrarea în timp real la nivelul structurii țintă.
Se pot puncționa diverse chisturi, abcese, colecții.
Se pot efectua infiltrații cu diverse substanțe, terapii regenerative folosite atât în ortopedie cât și în medicina sportivă toate cu o precizie extraordinară.
Se fac puncții de tip biopsie ecoghidate.
7. Care sunt limitele ecografiei?
Această investigație prin ultrasunete are și anumite limitări în domeniul aparatului locomotor. Ele trebuiesc bine cunoscute și aplicate în consecință, după cum urmează:
-
Nu pot fi diagnosticate leziunile osoase, întrucât ultrasunetele nu pătrund prin os
-
Anumite structuri în interiorul genunchiului nu pot fi diagnosticate și anume partea articulară a meniscului și ligamentele încrucișate
-
Articulația șoldului nu poate fi vizualizată în întregime datorită profunzimii
-
În cazul tumorilor este necesară completarea diagnosticului imagistic prin examinare CT/RMN