
A APARUT DUREREA DE GENUNCHI - CE SA FAC?
Ianuarie 26, 2022
Ce e bine să faci?
Repaus: Ia o pauză!
Încearcă să iei o pauza de la ritmul zilnic alert și relaxează-te pe canapea cu picioarele întinse. Dacă este o problema minoră de suprasolicitare se va ameliora în 1-2 zile de repaus, dacă situația nu se îmbunătățește atunci trebuie să iei în considerare să te consulți cu medicul tău.
Ce sa nu faci?!?
Nu sta prea mult pe canapea. Sedentarismul, lipsa de activitate fizică zilnică mai ales atunci când ai și un loc de muncă la birou iți poate da dureri articulare.
După cele două zile de repaus încearcă exerciții ușoare în bazinul de înot, exerciții de streching, yoga, exerciții de gimnastică medicală.
Genunchiul tău este tumefiat/inflamat?
Ce sa faci: folosește metoda RICE:
Repaus
Ice= aplică gheată local pe perioade repetitive de 20 de min, dar nu direct pe piele, folosește un material subțire între piele și gheată.
Compress= compresia genunchiului: folosește o fașă elastică sau o orteză 1-2zile
Elevation= ridică piciorul pe pat când stai în repaus cu o perină sub calcai, drenajul prin posturare te va ajuta!
Ia legătura cu medicul tău dacă situația nu se îmbunătățește!
Ce să nu faci: Nu purta încălțăminte cu toc sau incomodă!
Ai grijă la încălțăminte, poarta adidași cu talpă joasă, dar care oferă un suport de spumă/gel.
Fiți atenți la pragurile din casă și la suprafețele alunecoase, evitați pe cat posibil accidentările casnice!
Ce să faci: Ai grijă la kilograme!
Kilogramele în plus adaugă o încărcătura suplimentară pe genunchi și crește riscul de artrită dureroasă. Chiar și o scădere moderată în greutate poate îmbunătăți această simptomatologie.
Ce să nu faci: Nu dormi în poziții incomode.
Ai grijă ca atunci când ai un genunchi dureros și dormi să ai o poziție comodă. Încearcă să pui o pernă între genunchi.
Ce să faci: Mergi să faci o ecografie musculoscheletală!
Dacă după câteva zile de repaus și tratament conservator, situația nu se îmbunătățește, mergi la o evaluare medicală în scop diagnostic non-invazivă și ușor accesibilă.
Ecografia este o metodă ușor accesibilă, fără efecte adverse și fără contraindicații, care iți poate feri un diagnostic pe loc la momentul efectuării și este o cale rapidă spre un tratament de specialitate.
Ce să faci: Mergi la medicul tău ortoped!
Dacă ai un diagnostic deja, sau dacă te adresezi prima oară unui medic ortoped, problema durerii se poate rezolva încă de la prima consultație.
Întâi explorăm soluțiile non-chirurgicale și regenerative pentru ca apoi să putem găsi o soluție individuală pentru fiecare pacient în parte.
Încă de la prima consultație vă putem oferi tratament local în funcție de afecțiune prin infiltrațiile efectuate cu ghidaj ecografic cu o precizie de 100%, fie ca este vorba despre o infiltrație cu antiinflamator, cu acid hialuronic sau tratamentele regenerative de ultimă generație cu plasmă îmbogățită cu trombocite.